Mexico: Danske, svenske og norske organisationer skriver til Mexicos præsident om forbrydelser mod journalister

3 March 2022: Det kan føles som om alt står stille, mens verdens øjne er rettet mod Ruslands brutale invasion af Ukraine med hundredevis, eller måske tusinder dræbte og hundredetusinder på flugt.

Men verden står ikke stille.

Mexico holder fortsat en ulykkelig førsteplads som det land i verden, hvor flest journalister bliver myrdet som følge af deres arbejde. Fra 2000 til 2021 er 145 journalister blevet dræbt i Mexico i flg. Article 19., blot fordi de passede deres arbejde og siden årsskiftet er yderligere fem journalister blevet myrdet.

Vi har, sammen med en række andre organisationer, sendt et brev til præsident Andrés Manuel López Obrador.

***

Præsident Andrés Manuel López Obrador

Palacio Nacional

Presidencia de la Perública

Plaza de la Constitutión S/N, Centro, Cuauhtémoc

06066 Ciudad de México, CDMX México

Den 1. marts 2022

Deres excellence

Vi henvender os til Dem, fordi vi med stigende bekymring har fulgt hvordan situationen for vores kolleger, journalister og skribenter i Mexico, hele tiden forværres. Drab på journalister er blevet en næsten ugentlig begivenhed.

Alene siden årsskiftet er fem journalister blevet myrdet: Jose Luis Gamboa (10. januar), Margarito Martinez (17. januar), Lourdes Maldonado Lopez (23. januar), Roberto Toledo (31. januar) og senest Heber Lopez Vazquez (10. februar).

Det er svært at forbinde det forhold med Deres lands stolte tradition for ytringsfrihed i journalistik og litteratur, hvor navne som, blandt mange andre, Juan Rulfo og Octavio Paz, klinger så velkendt i vores verden, men det er ikke svært at konkludere, at aldrig er ytringsfriheden mere nødvendig end når den trues. Mexico indtager for tiden en ulykkelig førerposition, som det land i verden, hvor flest journalister bliver dræbt, mens de udfører af deres arbejde.

Som medlemmer af PEN i Danmark, Sverige og Norge, og med støtte fra vores respektive landes journalistorganisationer, opfordrer vi indtrængende til, at disse forfærdelige drab bliver grundigt efterforsket, og at de ansvarlige bliver fundet og stillet for retten ved en uafhængig og retfærdig domstol. Vi opfordrer desuden til at regeringen gør sit yderste, for at de usunde mekanismer der fører til trusler og muliggør de mange drab, bliver bragt til ophør, og at landets journalister fremover garanteres den nødvendige beskyttelse.

Journalister bør kunne passe deres arbejde frit og uden risiko for liv og helbred, i Mexico så vel som i ethvert andet land, og i overensstemmelse med de internationale aftaler om menneskerettigheder og retten til ytringsfrihed, som også Mexico har skrevet under på.

Med venlig hilsen

Dansk PEN

Dansk Journalistforbund

Danske Skønlitterære Forfattere

Dansk Forfatterforening

Norsk PEN

Den Norske Forfatterforening (DnF)

Forfatterforbundet

Norsk Faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO)

Norsk Journalistlag

Norsk Redaktørforening

Svensk PEN

Sveriges Forfatterförbund

Svenska Journalistförbundet

Reportar utan gränser, Sverige

Previous
Previous

Ukraine/Russia: Renewed call for peace as human rights crisis intensifies

Next
Next

Nobel Laureates, writers and artists worldwide condemn Russia’s invasion of Ukraine in unprecedented letter signed by over a thousand